12 Ocak 2017 Perşembe

Swet Shop Boys - Cashmere


Queens, New Yorklu rapper ve oyuncu Heems, İngiliz rapper ve oyuncu MC Riz ve yine İngiliz yapımcı Redinho'dan oluşan Swet Shop Boys, 2014 yılında çıkan Swet Shop EP'si ile atıldıkları müzik yaşamlarını ilk albüm Cashmere ile daha geniş bir boyuta taşıyorlar. Heems, 2008'den beri bu işlerin içinde olan bir insan. Kendisine rapper da dedik ama aslen oyuncu olarak tanıdığımız, Four Lions, Nightcrawler, Jason Bourne, Rough One filmlerinde ve HBO'nun mini serisi The Night Of'ta izlediğimiz Riz Ahmed ise pek bilmediğimiz bu yönüyle karşımıza çıkıyor. Bazı aktörlerin laf olsun torba dolsun misali yaptıkları bu tip kaçamaklardan biri sandığım, fakat ilk single T5 sayesinde içine dalıp gayet oturaklı bir albümle karşılaşmamı sağlayan SSB, aşırı seçici olduğum hip-hop ve rap favorilerime hiç uğraştırmadan dahil oldu. Yılın en iyileri seçkilerine baktığımda her 5 albümden 2-3 tanesinin hip-hop olmasından ötürü birçoğunu dinlemeye çalıştım. Ama o arkadaşlar olayı sadece özlü ve kafiyeli sözler dizisi olarak algılayıp, işin müzik, sample, melodi kısmını ilkokul 2 seviyesinde bıraktıklarından en ufak bir keyif almadım. Lakin SSB hem politik kara mizahı, hem de usta işi müziği ile hip hop'a gerçekten nefes aldıran alanlar yaratıyor.

Önce grubun lirik kısmına bakarsak, her ikisi de müslüman Güney Asya kökenli olan Heems (asıl adı Himanshu Kumar Suri) ve Riz Ahmed, ırkçılık, islamofobi, polis şiddeti, din, mülteciler gibi konularda hem mizahi, hem de öfkeli yaklaşımlar sergiliyorlar. "Turkey = hindi" veya "I'm a sexy mother fakir" gibi bazı klişe kelime oyunları yer alsa da, güldürecek kadar eğlenceli ve aynı zamanda kıskandıracak kadar düşünce özgürlüğü içeren sözlerle alaycı tarzlarını politik ciddiyetle harmanlayabiliyorlar. Mesela "Onunla konuşmaya çalışsam da konuşamam / Zira American Sniper'ı çoktan izlemiş" (Shoes Off), "FBI camiye sızıp gençleri zehirliyor / Bizi tuzağa düşürmek için bizi kullanıyor" (Phone Tap), "New York polisinin nazilerden farkı yok" (Shottin') gibi daha pekçok mesajı dolaylı ve doğrudan adrese yolluyor. Albümün en matrak şarkılarından olan Zayn Malik'te, hipsterların müslümanları andıran sakalları ile dazlakların budistleri andıran kafalarından ince bir mizah inşa ediyor. Yine aynı şarkıda One Direction eskisi bir müslüman olan Zayn Malik'in durumu, "Zayn Malik'in üstünde 80'den fazla bakire (huri) varsa, cennete gitmenin birden fazla yolu (more than one direction) vardır" şeklinde özetleniyor.

Swet Shop Boys, sadece aksanlı İngilizce'nin yarattığı dinamik lirik akıcılığına değil, müzikal zenginliğe de sahip bir grup. Tabla, sitar, zurna gibi yerel enstrümanları sample tekniği ve hip-hop ritimleriyle birlikte kullanarak gerçekten "şarkı" yazıyorlar. T5 yanında, Aaja, Tiger Hologram, Half Moghul Half Mowgli gibi bhangra kökenli güçlü şarkılar, Phone TapShoes Off gibi karakter sahibi hip-hop tatları bu ilk albümü hem şenlikli, hem de olgun bir kimliğe büründürüyor. Daha önce Heems ve Riz'in kendilerine ait çalışmaları bulunmakta. Ama SSB birleşmesinden ortaya çıkan kimya bu çalışmalardan çok daha iyi diyebilirim. Amerikan tarzı hip hop artık Public Enemy, Beastie Boys veya Run DMC günlerinden çok uzak, bazen vıcık vıcık, bazen de "beni herkes anlayamaz" kabilinden fularlı bir ucubeye dönüştü. Britanya ayağı ise en azından trap, grime gibi müzikal yönelmelerle kendini tazeleme eğilimi gösteriyor. Swet Shop Boys gibi geleneksel ile günümüzü aynı şarkıya sokma iyi niyeti taşıyan, liriklerinin içinden Suriye, Halep, Türkiye, Sadiq Khan, Snowden, Trump, FBI, NSA geçen bu tip oluşumlardan keşke daha fazla olsa.

1. T5
2. Shottin'
3. Aaja
4. Zayn Malik
5. Tiger Hologram
6. No Fly List
7. Phone Tap
8. Half Moghul Half Mowgli
9. Swish Swish
10. Shoes Off
11. Din-E-Llahi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder