21 Nisan 2016 Perşembe

Marta Ren & The Groovelvets - Stop Look Listen


Portekizli şarkıcı Marta Ren, 90'ların ortalarından itibaren içinde bulunduğu müzik dünyasında büyük bir sıçrama gerçekleştirmemiş, ama bunu fazla kafaya takmayıp sevdiği işi sürdürmüş hoş bir kadın. Yani ünlü olmak için sansasyonel işlere bulaşmamış, milletin gözü önünde ot çekip sevgilisiyle oynaşmamış, paparazzilere malzeme olmamış, olunca da mağdur edebiyatı yapıp timsah gözyaşları dökmemiş veya ses yarışmalarına katılıp jüri mezesi olarak kendini rezil etmemiş bir şarkıcı. Üstelik 1-2 şarkı ile diva ilan edilen, ödüllere boğulan, hakkında belgesel bile çekilen bazılarından on kat güzel bir sese sahip. Yine Portekiz sahnesinden The Bombazines adlı grupla bir süre takılan Marta, asıl yapmak istediği 60'lar soul funk müziğin peşinden gitmeyi hiç bırakmamış ve bu sayede 8 kişilik The Groovelvets ile bir şekilde yolu kesişmiş. Bu kesişme, müthiş sahne performansları ile pekiştikçe, o performanslara ulaşamayan daha geniş bir kitleye de erişme ihtiyacı doğmuş.

The Groovelvets ise müthiş bir grup. Kalabalık olmalarına rağmen hissettirdikleri funk yoğunluğunu tam bir uyumla yansıtan, hız yapmayı seven ama hız yaparken bile dağılmayan, yavaşladığı anlarda da karakterini değiştirmeye çalışmayan grup, Marta Ren'in sesiyle birlikte kimyasını bulmuş görünüyor. Öyle ki sanki 20 yıldır beraber müzik yapıyor gibiler. Halbuki bu uyum 3 yılda sağlanmış. Bu süre içinde canlı performanslarla iyice demlenen bu ahengin yaslandığı 11 şarkılık debut Stop Look Listen, şahsen uzun süredir beklediğim türde bir soul, funk, R&B çeşnisi oldu. Bu beklentim, o kalıplara bağlı kalıp ve onları güzelce karıştırıp baştan sona diri bir müziği kendisinin kılabilen soul grupları pek sık duyamamanın eksikliğine dayanıyor. Albüm yapan çok. Ama ya kalıplara çok bağlı kalıp sıradanlaşmış, ya da kendinden birşeyler koyamayıp kopyala / yapıştır şarkıları ip gibi dizmiş kişilerin albümleri bunlar.


Yeni olmalarından ötürü kendilerinin benzetildiği bazı isimlere baktım. İçlerinde tek tanıdığım olan Sharon Jones & The Dap Kings de dahil, çoğunluğunda o tutkuyu yakalayamadığımı fark ettim. Gerçi bu Ayşe Fatmaoğlu & The Bilmemnes tipi isim grubuna sahip funk ve soul yapan cenahtan kötü müzik yapanına rastlamadım. Hatta internetteki bazı soul, funk, R&B derlemelerinden oluşan albümlerde duyduğum bazı şarkılar, tek başına komple bir albüme bedel olabilecek kadar güzel olabiliyor. Yine de belli bir süre sonra yaşanması muhtemel monotonlaşma arasından sıyrılabilmek için Marta Ren & The Groovelvets gibi olmak gerekiyor. Monotonluğun yanından bile geçmeyen Stop Look Listen, bir debut için fazla donanımlı, fazla olgun, fazla hareketli, fazla tecrübeli. Lakin bunlar hiç rahatsız etmeyen fazlalıklar. Debut böyle efsaneyse, ikinci, beşinci, sekizinci albümler görebildiğimiz ölçülerde kimbilir nasıl olacaktır. Ne var ki insan korkuyor. Bir (ilk) albüme bu kadar övgüler yağdırdıktan sonra, takip eden albümlerde monotonluklar yaşamak başıma gelmeyen bir şey değil. En iyisi anın tadını çıkarmak. Şimdilik o anın adı da Stop Look Listen.

Sırasıyla Don't Look, Release Me ve I'm Not Your Regular Woman üçlüsüyle başlayan albüm, sırf bu üçü sayesinde bile bana bir bu kadar paragraf yazı daha yazdırabilir. İlerleyen dakikalarda yerinde duramayan cepheye ait It's Today, Let's Talk About The Kids ve I Wanna Go Back üçlüsü de bu şenliğe dahil oluyor. Orta tempolu ve bu sayede karizmatik cepheden ise 2 Kinds Of Men ve I'm Coming Home göz dolduruyor. Kendi cephesini kurmuş enstrümantal Be Ma Fela başlı başına bir fenomen zaten. Gelelim bir soul albümün olmazsa olmazı olan slow cepheye. Orada bana göre biraz sıkıntı var. Şöyle ki, bu kulvarı temsilen albümde yer alan iki şarkı Smiling Faces ve So Long, bana göre bu güzide albümün zayıf halkaları. Oysa gerek Marta Ren'in sesinde, gerekse The Groovelvets'in müziğinde bu kulvara lazım olacak aşk, tutku, hüzün mevcut. Hal böyleyken o potansiyelin bu iki şarkıya yansıma biçiminden kendi adıma pek memnun olmadım. Öznel bakış açısıyla bu şarkıları da beğenecek dinleyiciler olacağını pekala söyleyebilir, albümün tadını her türlü çıkarabiliriz. Yeter ki funk enstrümanlarının şovunu bülbül gibi bir kadın vokalle birleştiren tarzda müzikten hoşlanan bir dinleyici olalım. Eğer öyleysek yılın en iyi debutlarından birini dinlediğimizden zaten şüphe duymayacağız.

1. Don't Look
2. Release Me
3. I'm Not Your Regular Woman
4. Smiling Faces
5. 2 Kinds of Men
6. It's Today
7. I'm Coming Home
8. Be Ma Fela
9. Let's Talk About the Kids
10. So Long
11. I Wanna Go Back

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder