28 Temmuz 2015 Salı

Second Sun - Hopp/Förtvivlan


İsveçli death/trash metal grubu Tribulation'ın davulcusu Jakob Ljungberg'in 2010'da kurduğu Second Sun, artık durduramadığımız 70'ler psychedelic ve progressive rock etkilenimli yeni gruplardan biri. Ama hiç durdurmak istemediklerimizden ve keşke herkes böyle etkilense dediklerimizden. Sound olarak doğrudan eskiyi taklit ederek değil, eskiden beslendiğini çok belli ederek yeni ve taze bir duruşa sahipler. Hatta sadece 2015 içinde değil, komple 2000'li yıllarda bu duruşu gösteren en iyi gruplardan biriymiş gibi geldi bana. Aslında grup diyerek Ljungberg'in hakkını yememek gerek. Zira Second Sun, Ljungberg'in tek kişilik projesi olarak başlayıp, sadece kayıt ve konser aşamalarında müzisyen dostlarıyla bir grup haline geldiği müthiş bir oluşum. Yıllarca baget salladığı death/trash düzleminden çok uzakta takılan Ljungberg, Second Sun için ilham aldığını söylediği Hawkwind, Eloy, Jethro Tull, Popol Vuh, Wolf People gibi duyduk duymadık grupların yanında İsveç ve İrlanda folk müziğinden devşirdiği sounduyla harikalar yaratıyor. Eloğlu bu sound için "Folk Space Rock" diye havalı bir isim bulmuş ki, daha iyisi bulunana kadar en iyisi bu.

8 şarkılık albümün en belirgin özelliği, büyüleyici gitar melodileri üzerine inşa edilen dinamik rock şarkılarından akan 70'ler uzay ambiyansı. Öyle bir ambiyansta günaşırı gezip tozduğumuzdan değil, bu olağanüstü karışımın bizi öyle bir ambiyansın varlığına ikna eder nitelikteki gücü. Her dinleyen kendine göre uçuk kaçık benzetmelerde bulunabilir. Bu gitar öyle kabına sığmaz ve aynı zamanda kendine belli bir kap yaratır şekilde akıyor ki, sanki o melodileri bir yerden hatırlıyor gibi oluyorsunuz. Tabii bu deja vu etkisinin tek açıklaması, geçmişe dair büyük gruplardan bilinçaltınıza biriktirdiklerinizin son derece şık biçimde uyandırılması. Ljungberg'in tüm şarkıları ana dilinde yazıp söylemesi de müziğin heyecan verici havasına katkı sağlıyor. İz bırakan bir sesi yok belki ama gitarıyla ortaya pat diye koyduğu sihirli müzik Second Sun'ın kolay silinmeyecek bir iz bırakmasına yetiyor. Kendisiyle yapılan bir söyleşide İngilizce'nin albümün duygusunu anlatmaya hem lirik, hem de fonetik olarak yetmediğini söyleyen Ljungberg'in bu tercihi hiçbir şekilde sırıtmıyor. Zaten lirik olarak albümün "Hopp/Förtvivlan", yani "Hope/Despair" olarak genel duyguyu verdiğini bilmek öyle çok şey kazandırıp kaybettirmiyor. Daha önce şarkı söylemediğini kendisi de itiraf ediyor. Albümün her şeyini sadece 5 günde bitiren bu güzel insanın mütevaziliği ve espirili yaklaşımı, yaptığı müziğin zekasını doğrular nitelikte.

Şahsen isimleriyle asla hatırlayamayacağım bu harikulade şarkılardan Om Det Aldrig Blir Något Mer Så Gör Det Ingenting, Själv Alltid, Jag Vill Att Du Tar Mig Med Dig Hem, Brinn Upp Med Mig, Hopp/Förtvivlan adını taşıyanları melodik olarak bir daha unutmayacağımın garantisini verebilirim. Mesela Själv Alltid'i duyunca 70'lerin nitelikli Anadolu rock şarkılarını hatırlamayan biri ya o duyguyu tam bilmiyordur ya da Second Sun'ı tam manasıyla idrak edememiştir. Progressive yanını fazla uzağa açılmadan gösteren, Vaggvisa För Hårt Levande ve Riden Av En Mara dışında psychedelic yanını da bu tavırla işleyen Second Sun, nereye açılırsa açılsın, nereye dalarsa dalsın, nerede olduğunu unutmamasını sağlayan sihirli bir haritanın rotasında seyrediyor. Şöyle mırıldanacak bir nakarat değil, mırıldanacak (ve mırıldandıkça iştah açacak) gitar melodileri keşfeden Ljungberg,vokaliyle olmasa da gitarıyla bir süper kahraman profili çizerken teslim ettiği diğer enstrümanlar da bu soundun ortaya çıkmasında çok güçlü roller üstleniyorlar. Henüz ilk albümde bu kadar sağlam riffi bir albüme koymasından çıkarılabilecek sonuçlardan biri, bunların geldiği yerde daha fazlası olması ki, şimdiden sonraki Second Sun albümleri için yeterli bir heyecan vesilesi. Daha fazla ne söylenir bilmiyorum. Albümü takın kulağınıza, sıkılana kadar dönsün dursun. Ben sıkılamadım, hala dönüyor. Durduramıyorum!

1. Om Det Aldrig Blir Något Mer Så Gör Det Ingenting
2. Hopp/Förtvivlan
3. Jag Vill Att Du Tar Mig Med Dig Hem
4. Vaggvisa För Hårt Levande
5. Brinn Upp Med Mig
6. Det Var Aldrig Jag, Det Var Du
7. Själv Alltid
8. Riden Av En Mara

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder