4 Şubat 2010 Perşembe

First Aid Kit - The Big Black and The Blue


Ne Stockholm’muş arkadaş! Bir kez girdi mi çıkamıyor insan. Sanki bir kış festivali esnasında geldiğiniz, soğuk hava şartları yüzünden mahsur kaldığınız, kaldığınız süre içinde kaçınılmaza alışmaya çalıştığınız, alıştığınızda da ayrılması zor gelen karlarla kaplı bir kent. Stockholm Sendromu! Sahneden biri inerken öteki çıkıyor. Bu aralar kulağıma hoş gelen pek çok şey bu güzel şehirden çıkma. Klara (16) ve Johanna Soderburg (19) kardeşlerden kurulu First Aid Kit ikilisi de bunlardan biri. Klara gitar çalıyor, vokal yapıyor, ablası Johanna da onunla birlikte şarkıları seslendiriyor. 2007’de kendi şarkılarını yazmaya başlamışlar. Evde kaydettikleri Tangerine, İsveç radyolarında epey rağbet görmüş. Ardından Drunken Trees EP’si gelmiş. Video âleminde de Fleet Foxes coverı Tiger Mountain Peasant Song ile boy göstermişler. Zaten Fleet Foxes hayranlıklarını her yerde dile getirmekteler. Gelişmeleri takip eden Londralı şirket Wichita Records, kardeşleri havada kapıp anlaşmayı imzalatıvermiş. Böylece First Aid Kit’in uzun metrajlı ilk albümü için her şey hazır hale gelmiş.

Debut albüm The Big Black and The Blue, 11 adet indie folk, pop folk, kısaca folk şarkılardan oluşmakta. Sonbahar ve kışa ait soğukluğa ılık bir bakış, duygusal ve dürüst elektrikler yayan akustik ruh hali içeriyor. İlk dinlediğinizde birbirinden ayırt edemeyeceğinizi düşündüğünüz, “bunlardan bir milyon tane var” dediğiniz, fakat biraz daha kendinizi vererek dinlediğinizde ona tanınmış olan ikinci, üçüncü şansı iyi kullanması muhtemel folk albümleri vardır ya! İşte The Big Black and The Blue bana o duyguyu tekrar yaşattı. O duyguyu arama sürecimde içimi bayan, vaktimi çalan, kendini folk yapıyor sanan bir milyon tane grup/şarkıcı da çıkıyor. Çıkmaya da devam edecek. İşin tuhafı First Aid Kit, daha şu yaşta birçoğunu katlayıp dolaba koyacak kadar iyi şarkılar yazıp söylüyor. Yaşıtları okul partilerinde ABBA karaokeleri söylerken, samimi bir atmosfer yaratıp mütevazi şarkılarını seslendirmeyi tercih eden olgunluktalar. Akustik gitarın ve piyanonun aynı notalarında, akorlarında geziniyorlar belki. Ama vokal armonilerini, Fleet Foxes ruhuna saygıda kusur etmeyen unplugged yağmurlarla yıkayan Klara ve Johanna kardeşler bir şekilde kendileri olmayı başarabiliyorlar bana göre.


Fleet Foxes etkilerini iliklerine kadar hissettiren In The Morning ile enfes biçimde açılan, aynı zamanda ilk single olan ve bence yeni yılın en iyi şarkılarından biri olan Hard Believer ile süren bu akustik yolculuk, kimi zaman country, kimi zaman keltik duygular üşüştüren nitelikte. Bu duyguları full akustik birçok albümde hissetme olasılığımız vardır. Ancak vokallerin sakinliğini, gitarın naifliğini diğer yan unsurlarla harmanlayıp yarattıkları –benzerlerinden pek fazla farklı olmayan- bu atmosfer dahilinde Heavy Storm, Ghost Town, Winter Is All Over You, Sailor Song gibilerini birer olgunluk meyvesi olarak sunan taptaze bir grup First Aid Kit... Belki de bana öyle gelmiştir. İnsan bir kez sendroma düşünce Stockholm bile cennet gibi görünüyor. Kaldı ki Stockholm de, üzerini karların, sisin ve soğuk havanın bile kapatamadığı bir sürü güzelliği barındıran bir şehir değil midir?

1. In the Morning
2. Hard Believer
3. Sailor Song
4. Waltz for Richard
5. Heavy Storm
6. Ghost Town
7. Josefin
8. A Window Opens
9. Winter Is All Over You
10. I Met Up With the King
11. Wills of the River

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder